תיקון 190


מהו תיקון 190?

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה הוא למעשה הטבה פיננסית משמעותית בעיקר לגמלאים, אך גם עבור אלו העומדים לצאת לגמלאות במהלך השנים הקרובות.

מדובר בתיקון שמטרתו לעודד חיסכון לקראת הגיל השלישי ומעניק הטבות רבות בהפקדת כספים בקופת הגמל, שכן קצבת הזקנה היא אחד העוגנים המרכזיים שיכלכלו את החוסכים לאחר הפרישה לפנסיה. בכדי להחזיר את אטרקטיביות החיסכון באמצעות קופות הגמל [שכן החל מ-2008 כל הכספים אשר הופקדו לקופת גמל מיועדים למשיכה כקצבה בלבד], משרד האוצר אישר את תיקון 190 לפקודת מס הכנסה.התיקון מאפשר לפתוח קופת גמל להשקעות בשוק ההון במיסוי מופחת, עם אפשרות משיכה של כספים מהתיק (כמעט) ללא הגבלות ויכולת הורשה של התיק כולו.

התיקון מאפשר לגמלאי/ית ליהנות מקופת גמל כאפיק השקעה בשוק ההון, ליהנות מנזילות מלאה של הכסף שנחסך בה ומשיכתו בצורה קלה ונוחה.

אחד מיתרונות התיקון הינו האפשרות להפקיד כספים לקופת גמל במעמד עצמאי ולמשוך את הכספים כקצבה חודשית פטורה ממס לכל החיים.

התיקון מאפשר לחוסך שעבר את גיל 60 ומקבל קצבה העולה על סכום הקצבה המזערית (4,525 ש"ח בשנת 2020), למשוך כספים שיופקדו במס רווח הון של 15% על הרווח הנומינלי וזאת במקום מס רווח הון של 25% על הרווח הריאלי. חוסכים שיבחרו בכך אף יוכלו להפוך את כספי החיסכון לקצבה מוכרת, הפטורה ממס לחלוטין.

היתרונות בהפקדה במסגרת תיקון 190

  • חיסכון בעלויות ובדמי ניהול
    דמי הניהול הממוצעים בקופת הגמל אטרקטיביים במיוחד ביחס לחיסכון במוצרים מקבילים.
     
  • הטבות מס במשיכה
    דחיית מס למועד המשיכה, הטבות מס במשיכה ומיסוי מופחת על רווחים [15% מהרווח הנומינלי].

  • אפשרות למעבר בין אפיקי השקעה ללא יצירת אירוע מס
    מגוון אפיקי השקעה המאפשרים פיזור ההשקעה באפיקים רגילים כמו מניות, אג"ח  וגם באפיקים שאינן סחירים כמו נדל"ן, קרנות השקעה, הלוואות פרטיות ועוד. בנוסף, ניתן לעבור בים המסלולים השונים ובים החברות השונות ללא מיסוי או עלות ( באמצעות כך ניתן ליהנות מאפקט ריבית דה-ריבית).

  • אפשרות לקבלת קצבה פטורה ממס
    בחרת לחסוך כספים פנויים בקופת גמל כדי לקבל אותם כסכום חד פעמי. באפשרותך בעתיד להפוך את אותם הכספים לכספי קצבה מוכרת, כספי פנסיה. כספי הקצבה יהיו פטורים לחלוטין ממס רווח הון והקצבה תהייה פטורה ממס.
    לצורך קבלת הכספים כקצבת זקנה פטורה ממס יש להעביר את הכספים לקרן פנסיה או לביטוח מנהלים.
     
  • קופת הגמל ככלי להורשת כספים - העברה בין דורית
    בידי החוסך ישנה האפשרות לקבוע מוטבים בקופה. אם העמית נפטר חו"ח לפני גיל 75, המוטבים יהיו זכאים לקבל את הכספים שנצברו בקופה בפטור ממס רווח הון. אם העמית נפטר לאחר גיל 75, המוטבים יוכלו למשוך את הכספים כסכום חד פעמי ולשלם 15% מס על הרווח הנומינלי (לעומת 25% ריאלי בכל אפיק השקעה אחר) – או לקבל את הכספים כקצבה חודשית פטורה לחלוטין ממס, אם המוטבים עצמם עברו את גיל 60. 

החסרונות בתיקון 190

  • נזילות
    משיכת הכספים אפשרית החל מגיל 60. חיסכון מגיל צעיר מחייב לרתק את הכספים ללא מעט שנים ומשיכה לפני גיל 60 - יאלץ לשלם מס של 35% ומעלה על כל הסכום. 

  • קצבה מזערית
    תנאי נוסף למשיכת כספים מקופת הגמל, כסכום חד פעמי ולא כקצבה, הינו כי על העמית להוכיח שקיימת ברשותו קצבה העולה על הקצבה המזערית. בשנת 2020 הקצבה המזערית עומדת על 4,525 ש"ח.
    חשוב לדעת כי לא כל הקצבאות נכללות במסגרת הקצבאות המזכות בניצול הפטור במסגרת תיקון 190 (קצבת שארים לדוג׳ אינה נחשבת).

  • קצבה מזכה
    הפקדה במסגרת תיקון 190 נחשבת כקצבה מוכרת למעט סכום של 34,848 שקלים (בשנת 2020). סכום זה הוא הסכום עליו יכל לקבל החוסך העצמאי הטבת מס במועד ההפקדה. במועד המשיכה על העמית להציג אישור ממס הכנסה כי לא קיבל הטבת מס על ההפקדה במסגרת התיקון.
     
    במידה ותעשו הפקדה לתיקון 190 בכל שנה, תצטרכו לרתק סכום כזה בכל שנה.  במידה והפקדתם כספים לחברות שונות כל חברה תרתק את הסכום של 34 אלף ש"ח. 

לסיכום

הגעתם לגיל 60 וצפויה לכם קבלת פנסיה מזערית ?
זהו מכשיר חיסכון מצוין עבורכם המגלם בתוכו יתרונות רבים כגון הטבת מס (15% מס נומינלי), דמי ניהול נמוכים יחסית, מעבר בין מסלולים ללא אירוע מס, העברה בין-דורית נוחה ופשוטה, חשיפה גלובלית רחבה, הלוואה על סמך הקופה ומכיל השקעה בנכסים לא סחירים ובכך חושף את המשקיע לשוק הנדל"ן האטרקטיבי. ניתן לפתוח קופת IRA ובכך לשלוט בניהול ההשקעות.


האם קיימת תקרה להפקדה במסגרת תיקון 190?

סכום הפקדה לקופת גמל אינו מוגבל.
יחד עם זאת, הפטור ממס שכל קופה יכולה להעניק לעמית מבלי להפנות אותו למס הכנסה הינו מוגבל:  

  • עד לגיל 67 – ארבע פעמים השכר הממוצע במשק כפול המקדם בטבלה
  • החל מגיל 67 ומעלה – חמש פעמים השכר הממוצע במשק כפול המקדם בטבלה.


מי רשאי לפתוח קופת גמל בסעיף 190 וליהנות מהמוצר המצויין?
כולם! אך מי רשאי למשוך כספים מהקופה? על החוסך  לעמוד בשני הפרמטרים הבאים: 

  1. גיל 60 ומעלה
  2. קבלת קצבת פנסיה גבוהה מ- 4,525 ש" [נכון לשנת 2020]


 זה מכשיר השקעה  בעל יתרונות רבים וכדאי להתייעץ עם גורם מקצועי בכדי להבין אם תוכלו ליהנות משימוש בתיקון 190.


רוצים לבדוק האם גם אתם זכאים להטבת תיקון 190? צרו איתנו קשר עוד היום!